Спорт і харчування.

Сьогодні ми зачепимо ще одну досить важливу тему для кожної гімнастки – це тема харчування і маси тіла. Ні для кого не секрет, що ще з дитячого віку тренери звертають увагу батьків на вагу дівчаток, і це не тільки тому, що худенька і тендітна гімнастка гарно виглядає під час виступу на килимі, а й тому, що зайва вага може бути ще однією причиною травматизму. Надмірна вага створює додаткове навантаження на суглоби, коліна, стопи, спину, втрачається легкість прижків, польотність.

Ніхто не говорить про те, що дитину потрібно тримати на голодному пайку і морити голодом, мова йде зовсім про інше. Один із обов’язків батьків це – сформувати у дитини звичку правильного і здорового харчування. Звичайно, в першу чергу, такий тип харчування має переважати у сім’ї, для дитини це повинно бути зрозуміло і близько. Якщо сім’я не вживає фаст-фуду, надмірної кількості солодощів, лимонадів та солодких вод, чіпсів і сухариків, то й дитині буде легше утримуватися від них.

Харчування повинно бути не тільки корисним, а й збалансованим. Воно має містити достатню кількість білків, жирів та вуглеводів, бути збагаченим вітамінами та мінералами. Їх дефіцити в майбутньому негативно впливатимуть на самопочуття та здоров’я спортсмена, на формування м’язової та кісткової тканини.

Із раціону гімнастки варто повністю виключити такі продукти:

  • фаст-фуд;
  • чіпси і сухарики;
  • будь-які газовані напої, особливо солодкі води;
  • молочний шоколад і цукерки;
  • випічку (тортики, кекси, печиво, булочки);
  • вироби смажені у великій кількості олії (чебуреки, картопля фрі);
  • різні магазинні соуси (майонез, кетчуп);
  • продукти, які містять в собі штучні барвники, ароматизатори, консерванти, згущувачі;
  • ковбасні вироби, сосиски, сардельки і т.д.;
  • консерви та соління, вони затримують рідину в організмі;
  • різні сиркові десерти, у них міститься велика кількість цукру.

Не часто і в невеликих кількостях в раціоні можна використовувати:

  • макарони з твердих сортів пшениці;
  • жирні сорти м’яса;
  • банани і виноград;
  • сухофрукти;
  • гіркий шоколад.

Найбільш рекомендовано вживати в їжу:

  • дієтичні види м’яса (індичка, курятина, телятина та м’ясо кролика);
  • риба та морепродукти;
  • перепелині та курячі яйця;
  • овочі та фрукти;
  • круп’яні каші;
  • оливкова, соняшникова олії та вершкове масло, в невеликих кількостях;
  • кисломолочні продукти: кефір, йогурт, ряжанка, сир;
  • ягоди.

Варто також звертати увагу на спосіб приготування їжі, надавати перевагу стравам печеним, вареним та тушкованим, про смажену їжу краще забути, вона погано впливає на здоров’я. Дотримуватися питного режиму, в організм повинна потрапляти достатня кількість рідини.

Звичка харчуватися правильно та збалансовано є важливою частиною формування майбутніх чемпіонок. 

1

Залишити відповідь

Догори
Авторизація
*
*
Реєстрація
*
*
*
*
Генерація паролю